Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Σάββατο 12 Απριλίου 2014

Τι είναι αυτοδιοίκηση

 
του ΡΗΓΑ ΒΛΑΧΟΥ

Ξέρω σίγουρα τι δεν είναι.

Δεν είναι οι πολιτικάντηδες, οι Μαυρογιαλούροι του χτες που διαγκωνίζονται για μια θέση στα κοινά. Οι ξεπεσμένοι βουλευτάδες που μένουν χωρίς αξίωμα και καλοβλέπουν τις καρέκλες των δήμων και των περιφερειών.

Δεν είναι οι κομματικές υποψηφιότητες που τους ενδιαφέρει η «γραμμή» της παράταξης αδιαφορώντας για την καθημερινότητα των πόλεων.

Αυτά δεν είναι τοπική αυτοδιοίκηση. Είναι παλιά Ελλάδα, ξοφλημένη.

Τοπική αυτοδιοίκηση θα έπρεπε να είναι ένας νέος τρόπος να παλεύεις για όσα δεν έχουμε καταφέρει στις πόλεις μας.

Ζούμε την εποχή της κοινωνίας των πολιτών που παλεύει με άλλα κριτήρια να αλλάξει τα κακώς κείμενα χωρίς φιλοδοξίες πόστων.

Τοπική αυτοδιοίκηση είναι ο θεσμός εκείνος που (πρέπει να) βρίσκεται δίπλα στον πολίτη στην καθημερινότητά του, να φροντίζει τις άμεσες ανάγκες του: την αποκομιδή των σκουπιδιών, το πράσινο, τις κοινωνικές υπηρεσίες, τον πολιτισμό κ.α. Η πόλη, ακόμα πιο πολύ η γειτονιά, είναι η βάση της κοινωνικής και πολιτικής ζωής. Όσο πιο πολύ προβάλλεται το μοντέλο της παγκοσμιοποιημένης ζωής, τόσο πιο πολύ φαίνεται η ανάγκη οργάνωσης της μικρής κοινότητας.

Έχουμε σαράντα μέρες ως τις εκλογές. Από την πρώτη στιγμή ο Άγγελος Νταβίας μίλησε και συνεχίζει να μιλάει για το Χαλάνδρι, για τα προβλήματά του, για τις λύσεις που προτείνει. Μίλησε και συνεχίζει να μιλάει με όρους αυτοδιοίκησης.

Φυσικά και υπάρχουν τα γνωστά διλλήματα: δεξιά ή αριστερά, μνημόνιο ή αντιμνημόνιο.

Φυσικά και πρέπει να συζητήσουμε για το ποιος φταίει που χρεοκοπήσαμε.

Αν όμως δεν μιλήσουμε για το Χαλάνδρι, τότε θα έχουμε χάσει ακόμα μια ευκαιρία

Ο Ρήγας Βλάχος είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου