Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Δευτέρα 4 Απριλίου 2016

Dress code, κανόνες ευγένειας και όχι ρουσφέτια: Αυτό είναι το “άλλο” ΔημόσιοΣε αυτή τη χώρα οι δημόσιοι υπάλληλοι θα απαγορεύεται στο εξής να τρώνε κατά τις συναλλαγές τους με το κοινό, να σχολιάζουν την πολιτική της κυβέρνησης, να κάνουν ρουσφέτια αλλά και να φορούν απρεπή ενδύματα στη δουλειά τους, με βάση τον νέο κώδικα δεοντολογίας που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Στο Τουρκμεντιστάν λοιπόν, ο νόμος για την “ηθική και συμπεριφορά στην εργασία” που εγκρίθηκε από το κοινοβούλιο και επικυρώθηκε από τον πρόεδρο Γκουρμπανγκούλι Μπερντιμουχαμέντοφ τέθηκε την Πέμπτη σε εφαρμογή, μετά τη δημοσίευσή στην επίσημη εφημερίδα της κυβέρνησης.
Οι υπάλληλοι που δεν θα τηρήσουν τον νέο δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα κινδυνεύουν να τιμωρηθούν με “ηθική επίπληξη κατά τις συσκέψεις του προσωπικού” ή ακόμη και να απολυθούν από τη δουλειά τους.

Σύμφωνα με τον κώδικα, όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι θα πρέπει να υιοθετήσουν ένα “επίσημο, λιτό και παραδοσιακό” ενδυματολογικό στυλ. Τους απαγορεύεται επίσης να τρώνε κατά την άσκηση των καθηκόντων τους ή στις επαφές τους με τους πολίτες.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν θα πρέπει “να εκφράζουν δημοσίως την άποψή τους για την κρατική πολιτική ή για τη λειτουργία της υπηρεσίας τους, εάν η άποψη αυτή δεν αντιστοιχεί στην επίσημη πολιτική” της χώρας, ούτε φυσικά να αποκαλύπτουν εμπιστευτικές πληροφορίες.
Ο νόμος, όπως γράφει το newsonly.gr, καλεί επίσης τους υπαλλήλους να μην συζητούν για το κόστος των εμπορευμάτων και των υπηρεσιών, ούτε για τους δημοσιονομικούς δείκτες σε δημόσιες παρεμβάσεις τους ή σε συνεντεύξεις που ενδεχομένως θα δώσουν σε μέσα ενημέρωσης. Θα πρέπει να είναι “έντιμοι, δίκαιοι και σεμνοί” και “να μην κάνουν κατάχρηση της εξουσίας τους (…) αποσπώντας οφέλη”.

http://www.aftodioikisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου