Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Τετάρτη 6 Απριλίου 2016

Ανακοίνωση της Eνωτικής Παρέμβασης Εργαζομένων Δήμου Βριλησσίων


Eνωτική Παρέμβαση Εργαζομένων Δήμου Βριλησσίων

Ξεκινάμε από τελείως διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες. Κατά το παρελθόν, έχουμε όλοι μας εκλεγεί στo Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Εργαζομένων του Δήμου Βριλησσίων.

Θεωρούμε χρέος μας να συνεχίσουμε να υπηρετούμε τη συνοχή και την αποτελεσματική παρέμβαση του Συλλόγου μας και να παρεμβαίνουμε καταθέτοντας τις απόψεις μας, με στόχο την σφυρηλάτηση της ενότητάς του.

Στηρίζουμε διαφορετικά κόμματα και παρατάξεις, αυτό όμως δεν μας εμποδίζει να έχουμε κοινούς στόχους:ΤΗΝ ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΔΡΑΣΗ του Συλλόγου Εργαζομένων Δήμου Βριλησσίων.

ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα των δημοτικών υπηρεσιών.

ΤΗΝ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ προσλήψεων μόνιμου προσωπικού.

ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ των ελαστικών σχέσεων εργασίας.

ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ των εργασιακών κεκτημένων και την διεκδίκηση όσων από αυτά χάθηκαν, από τις μνημονιακές πολιτικές των τελευταίων χρόνων.

ΤΗΝ ΜΑΖΙΚΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ των εργαζομένων στους μελλοντικούς μνημονιακούς σχεδιασμούς.

ΤΗΝ ΕΝΙΑΙΑ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ και την περιφρούρηση της ενότητας του συλλόγου μας από στείρες κομματικές και παραταξιακές σκοπιμότητες που οδηγούν στον κατακερματισμό του.

Κοινό συμπέρασμα όλων μας είναι, ότι ένα από τα βασικότερα προβλήματα του συνδικαλιστικού κινήματος, είναι ο παλαιοκομματισμός, οι μικροκομματικές συγκρούσεις, τα συνδικάτα - φέουδα των κομμάτων, που χρησιμοποιούνται είτε ως κυβερνητικός, είτε ως εργοδοτικός, είτε ως αντιπολιτευτικός μηχανισμός. Οι προτεραιότητες που είναι στην λογική της εξυπηρέτησης του μικροπαραταξιακού όφελους και όχι της συλλογικής διεκδίκησης.

Πιστεύουμε ότι η συνδικαλιστική δράση:

Είναι ΜΑΖΙΚΗ, όταν στους κόλπους της εκφράζονται και δρουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, ανεξαρτήτως εργασιακού αντικειμένου, πολιτικών αντιλήψεων και κομματικών προτιμήσεων ή εντάξεων.

Είναι ΤΑΞΙΚΗ, όταν εκφράζει τα ανεξάρτητα συμφέροντα των δυνάμεων της εργασίας, για την βελτίωση του επιπέδου και της ποιότητας των όρων εργασίας και διαβίωσης και αγωνίζεται για την κοινωνία αλληλεγγύης και δικαιοσύνης, όπου οι δυνάμεις της εργασίας θα έχουν το ρόλο που τους ανήκει, ισχυρό ρόλο σε μια κοινωνία συνοχής.

Είναι ΠΟΛΙΤΙΚΟΠΟΙΗΜΕΝΗ, με την έννοια ότι δεν διακατέχεται από συντεχνιακές αντιλήψεις και πρακτικές αλλά εντάσσει στη δράση της σε ευρύτερους κοινωνικούς στόχους, συγκροτώντας συμμαχίες με κοινωνικές δυνάμεις που οι επιδιώξεις τους είναι συμβατές, ίδιες ή ταυτόσημες με αυτές των δυνάμεων της εργασίας.

Eίναι ΑΥΤΟΝΟΜΗ στο μέτρο που δεν εξαρτάται από κόμματα, εργοδότες, κράτος ή κυβέρνηση, δεν χειραγωγείται και δεν εντάσσει την στρατηγική και την τακτική της σε σχεδιασμούς εκτός των γραμμών της. Είναι αυτόνομη στο μέτρο που έχει ρόλο και λόγο. Που αναπτύσσει την δική της στρατηγική και υποστηρίζει τακτικές που εκπορεύονται από τα συνδικάτα και τους εργαζομένους.

Πιστεύουμε ότι είναι η ώρα, να υπερβούμε τις παθογένενιες και τις ιδεοληψίες που έχουν οδηγήσει στην απαξιώση και στον κατακερματισμό του συνδικαλιστικού κινήματος.

Nα σεβαστούμε στην ουσία την αυτονομία όλων των θεσμών.

Να σεβαστούμε την ουσία της δράσης του συνδικαλιστικού κινήματος και τα μεγάλα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει, αν θέλουμε να μιλάμε στα σοβαρά για αυτονομία. Όσο πιο σύντομα κατανοήσουμε όλοι μας, κόμματα, δημοτικές παρατάξεις, εργαζόμενοι, δήμαρχοι, κυβέρνηση, τους διαφορετικούς και διακριτούς ρόλους μας σε αυτή τη πορεία, τόσο πιο δημιουργικά θα λειτουργήσουμε για όλους μας.

Θέλουμε ένα σωματείο που θα είναι ξεκάθαρο, ότι παίρνει αποφάσεις και δίνει λογαριασμό στους εργαζόμενους που εκπροσωπεί και όχι στο κόμμα που στηρίζει η πλειοψηφία, ώστε να εκφράζει εργαζόμενους με διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες, αλλά και όσους δεν συμμετέχουν σε καμία συλλογική δράση, εκ πεποιθήσεως, για να μην πάρουν μέρος σε οποιοδήποτε μικροκομματικό παιχνίδι.

ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΤΟΧΟΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΟΣΟΙ ΤΑΥΤΙΖΟΝΤΑΙ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΑ.

Έχουµε χρέος να ενώσουµε τις φωνές µας και να δείξουµε έναν άλλο δρόµο, της ανατροπής µιας ολόκληρης λογικής, σκοπιμοτήτων και ιδεοληψιών, που εν τέλει υπονομεύει τους αγώνες μας. Συμπορευόμαστε σε αυτή την πρωτοβουλία που στόχο έχει να αναδείξει τους κινδύνους απαξίωσης που αντιμετωπίζουμε ως συλλογικότητα.

Διαφωνούμε με την μεθοδευμένη απομάκρυνση των δράσεων μας από την ΠΟΕ-ΟΤΑ, την ομοσπονδία στην οποία συμμετέχουμε από την ίδρυση του συλλόγου μας.

Η συμμετοχή μας στο δευτεροβάθμιο συνδικαλιστικό μας όργανο δεν μπορεί να αμφισβητείται ανάλογα σε ποια παράταξη ανήκει κάθε φορά η πλειοψηφία που προκύπτει από τις εκλογές μας.

Διαφωνούμε με τις ιδεοληπτικές πρακτικές που αντιστρατεύονται καταφανώς το συμφέρον και την προστασία συναδέλφων, με την άρνηση του σημερινού Δ.Σ. της οικονομικής συμπαράστασης των μελών του συλλόγου, παρόλο που υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Διαχρονικά ο σύλλογος, ήταν στο πλευρό των συναδέλφων με τις μικρές οικονομικές του δυνάμεις και είχε συμπαρασταθεί σε συναδέλφους που αντιμετώπιζαν σοβαρά προβλήματα υγείας ή σε συναδέλφους που αναγκάστηκαν να δώσουν και δικαστικές μάχες για την υπεράσπιση της εργασίας τους.

Αδυνατούμε να κατανοήσουμε την αναγκαιότητα το Δ.Σ του Συλλόγου μας, να κάνει ενημέρωση στους χώρους δουλειάς χέρι - χέρι με τον επικεφαλής μιας δημοτικής παράταξης, ή τον δημοτικό σύμβουλο άλλης δημοτικής παράταξης και αυτό να παρουσιάζεται ως “πρώτη φορά ταξικά στα Βριλήσσια”.

Δεν κατανοούμε τη χρησιμότητα μιας ανοικτής εκδήλωσης του συλλόγου μας με κεντρικό ομιλητή, τον επικεφαλής μιας δημοτικής παράταξης. Δεν δεχόμαστε ο σύλλογός μας να γίνει παράρτημα οποιασδήποτε δημοτικής παράταξης.

Βασική αρχή αυτής της πρωτοβουλίας είναι ο σεβασμός της διαφορετικής άποψης κι η αναζήτηση κοινής συνισταμένης στον αγώνα της υπεράσπισης και της διεκδίκησης των εργασιακών μας δικαιωμάτων.

Επισημαίνουμε τον κίνδυνο του αποπροσανατολισμού του συλλόγου μας, το πισωγύρισμα της δύναμης και της ενότητας μας. Πιστεύουμε ότι στο πρωτοβάθμιο σωματείο έχουμε υποχρέωση να αναζητούμε την συνισταμένη όλων μας, μακριά και πέρα από κομματικές επιταγές και αγκυλώσεις, που το μόνο που κάνουν είναι να αδυνατίζουν την ενότητά μας και να υπονομεύουν τη δύναμη της παρέμβασής μας, σε θέματα που μπορούμε να επηρεάσουμε αποτελεσματικά.

Δεν θεωρούμε τη συλλογική δράση ως ευκαιρία για κομματική ανέλιξη, ή επαναστατική γυμναστική, αλλά ως ευκαιρία σύνθεσης διαφορετικών απόψεων και κοινής δράσης, για την επίτευξη κοινών στόχων. Δεν πιστεύουμε στην μετατροπή του σύλλογου μας σε μικρό κοινοβούλιο.

Θέλουμε να συνεχίσουμε να προτάσσουμε τους κοινούς μας στόχους, να υπερασπιζόμαστε τα εργασιακά μας δικαιώματα, την καλυτέρευση των συνθηκών εργασίας μας, αλλά και να βγούμε από τον μικρόκοσμο της στενής συντεχνιακής διεκδίκησης, επιδιώκοντας και την καλυτέρευση των υπηρεσιών που παρέχουμε εμείς στους δημότες.

Έχουμε χρέος να απομονώσουμε τον δογματισμό και τα μικροπαραταξιακά παιχνίδια που παίζονται στις πλάτες μας.

Θεωρούμε αναγκαίο να εμβαθύνουμε περισσότερο στις συνέπειες της πρότασης συμμετοχής των εργαζομένων με ελαστικές σχέσεις εργασίας στις εκλογικές διαδικασίες της ομοσπονδίας αλλά και των πρωτοβάθμιων σωματείων και να δούμε κατάματα μια πραγματικότητα που έχουμε υποχρέωση να μην κάνουμε ότι αγνοούμε...

Να αναλογιστούμε δηλαδή, τι ευκαιριακές αλλοιώσεις προκύπτουν στη βάση των σωματείων μας, από τους συναδέλφους που εργάζονται για δύο, πέντε ή οκτώ μήνες στον (κάθε) δήμο αν έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι για τα διοικητικά συμβούλια (3ετούς θητείας) όταν είναι σε όλους μας γνωστό, ότι η επιλογή τους συχνά βασίζεται σε διαδικασίες άσχετες με το ΑΣΕΠ, από εργοδοτικούς μηχανισμούς που δομούνται συνήθως από τις διοικήσεις των δήμων ανεξαρτήτως κομματικής προελεύσεως.

Να αναλογιστούμε λοιπόν κατά πόσο αυτή η εμφανιζόμενη ως "προοδευτική" επιλογή συμβάλλει ή αλλοιώνει στην αυτονομία και την ανεξαρτησία της λειτουργίας των πρωτοβάθμιων σωματείων, τη στιγμή μάλιστα που σε αρκετούς δήμους οι εργαζόμενοι ορισμένου χρόνου τείνουν να είναι περισσότεροι σε αριθμό από το μόνιμο προσωπικό.

Nα σκεφτούμε αν μια τέτοια διεκδίκηση, η οποία έχει γίνει το κυρίαρχο θέμα τα τελευταία χρόνια και εμφανίζεται με ισχυρό προοδευτικό πρόσημο, αν σε τελική ανάλυση αποδυναμώνει την πρωταρχική θεμελιώδη ταξική μας διεκδίκηση για μόνιμες και σταθερές θέσεις εργασίας.

Ας μην κρυβόμαστε πίσω από γενικότητες και από ωραία συνθήματα που μπορεί να μας κάνουν ευχάριστους, σίγουρα όμως δεν μας κάνουν χρήσιμους.

Να μιλήσουμε συγκεκριμένα για τις διαφοροποιήσεις που υπάρχουν μεταξύ συναδέλφων που θεωρούνται ορισμένου χρόνου, ενώ υπηρετούν επί δεκαετίες στους ίδιους εργασιακούς χώρους, και που σαφώς θα πρέπει να έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις εκλογικές διαδικασίες, τόσο του πρωτοβάθμιου σωματείου όπως και της ομοσπονδίας. (Όπως είναι οι εργαζόμενοι στις κοινωνικές δομές - Βοήθεια στο σπίτι, ΚΗΦΗ, ΚΔΗΦ, ΚΔΑΠ, ΚΔΑΠ-ΑΜΕΑ) - εργαζόμενοι με τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις που έχουν μετατραπεί οι συμβάσεις τους σε αορίστου χρόνου, εργαζόμενοι που μέσω ΕΣΠΑ ή 8μηνων συμβάσεων εργάζονται συνεχώς πάνω από 2 χρόνια).

ΑΥΤΗ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΘΕΛΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΜΑΣ

Mας περιμένουν πολλές και δύσκολες μάχες, γι’ αυτό πρέπει όλοι μας να περιφρουρήσουμε την αυτονομία, την ανεξαρτησία, την μαζικότητα, την ενότητα, και την αποδέσμευση από κομματικούς μηχανισμούς του Συλλόγου μας.

Ξεκαθαρίζουμε ότι, αυτή η ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ μας εκφράζει την αγωνία μας και το μερίδιο ευθύνης που μας αναλογεί, για το μέλλον, τη συνοχή και την ενότητα του Συλλόγου μας.

Όσοι βιαστούν να την παρερμηνεύσουν ως προσπάθεια διάσπασης, προφανώς θα την κρίνουν με βάση την δική τους πορεία και δράση. Για εμάς είναι ξεκάθαρο ότι δεν μπαίνει τέτοιο ζήτημα και αυτό αποδεικνύεται από την δράση όλων μας, μέχρι σήμερα.

ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟΙ
Βίκυ Χαλκιά
Τάσος Βιρβίλης
Γιάννης Ζαφειράκης
Λεωνίδας Μάρκογλου
Σάκης Σαμαράς

ΠΡΩΗΝ ΜΕΛΗ ΤΟΥ Δ.Σ.

Νίκος Μήτσης
Σπύρος Τσιρίκος
Νίκος Βασιάδης
Ιωάννα Μπέλμπα
Βασίλης Λογοθέτης
Παναγιώτης Γκρίφσας
Στέλιος Αλεξίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου