Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2017

Πολιτική διαφθορά: ΚΑΘΑΡΣΗ ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣΑπόστολος Χρ. Κακλαμάνης
πρώην Πρόεδρος της Βουλής

18/2/2017

Απέχθεια, θλίψη και οργή, είναι τα κυρίαρχα από τα αρνητικά συναισθήματα, που προκάλεσαν και χθες (17/2), όπως και την προηγούμενη Παρασκευή(10/2) στον ελληνικό λαό, αλληλοϋβριζόμενοι από το Βήμα της Βουλής και ανταλλάσοντας βαρύτατους υπαινιγμούς για το ήθος αμφοτέρων, αρμοδιότητας, ίσως και της ποινικής Δικαιοσύνης, οι κύριοι Αλ. Τσίπρας και Κυρ. Μητσοτάκης, πρωθυπουργός και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αντιστοίχως.

Η απέχθεια, όμως, η θλίψη και η οργή που προκαλούν ο εν ενεργεία και ο εν αναμονή πρωθυπουργοί με τον καφενειακού επιπέδου "πολιτικό διάλογό"

τους, στον οποίο διαπρέπουν και κορυφαία στελέχη τους και στον οποίο καλούνται, προφανώς, να ασκηθούν και οι ανά τη χώρα οπαδοί τους, επικαλύπτονται από την ανησυχία που προκαλεί σε όσους γνωρίζουν -όπως και αυτοί- πόσο κρίσιμες είναι αυτές οι στιγμές για την πατρίδα.

Πτωχευμένη ουσιαστικώς η Ελλάδα, αντιμετωπίζει εσωτερικώς τον κίνδυνο διάρρηξης της κοινωνικής συνοχής και εθνικού διχασμού και εξωτερικώς συνεχείς απειλές κατά της εδαφικής της ακεραιότητας.

Δυστυχώς, και αν ακόμη στερούνταν οποιασδήποτε βάσης οι ύβρεις και οι καταγγελίες που αποτελούν καθημερινό περιεχόμενο του "διαλόγου"

ηγεσίας και επιτελών στη Βουλή και αποτελούσαν προϊόντα προσωπικής εμπάθειας και ανευθυνότητας, δεν παύουν να υπονομεύουν το ηθικό ενός λαού που έχει ανάγκη από παραδείγματα ήθους και πατριωτισμού των ηγετών του, όταν καλείται να "πολεμήσει", υφιστάμενος τόσες θυσίες, στον ιδιότυπο αυτό οικονομικό πόλεμο μακράς διαρκείας στον οποίο έχει εμπλακεί η χώρα.

Είναι, όμως, βέβαιο ότι κανένα στράτευμα δε παραμένει αξιόμαχο όταν οι επικεφαλής βαθμοφόροι του κάνουν ό,τι μπορούν για να το πείσουν ότι δεν πιστεύουν στον αγώνα του, αδιαφορούν για τις θυσίες του και αλληλοκατηγορούνται ότι στερούνται ήθους και πατριωτισμού και είναι έτοιμοι να "αυτομολήσουν" στον εχθρό και να καταστούν όργανά του, αν δεν το έχουν, ήδη, διαπράξει.

Η γενικευμένη αμφισβήτηση του ήθους του πολιτικού κόσμου, που αδικεί τους έντιμους και "βολεύει" τους ανέντιμους πολιτικούς, αποτελεί χρόνιο πρόβλημά μας. Η πολιτική διαφθορά, άλλωστε, όπως και η φοροδιαφυγή, εντάσσονται στα κύρια αίτια της κρίσης που μαστίζει την Ελλάδα και το λαό μας και δεν είναι μόνο οικονομική.

Το διατυμπανίζουν όλοι οι ξένοι οργανισμοί και προσωπικότητες που ασχολούνται με το "ελληνικό ζήτημα".

Η Ελλάδα έχει ανάγκη ν' απαλλαγεί, όχι μόνο από τη διεθνή δυσφήμησή της, αλλά και από την παραλυτική έλλειψη εμπιστοσύνης του λαού προς τον πολιτικό κόσμο.

Απαιτείται ΚΑΘΑΡΣΗ και μάλιστα, επειγόντως. Το "εργαλείο" υπάρχει.

Η Βουλή των Ελλήνων, με πρόταση νόμου που καταθέσαμε 75 βουλευτές της περιόδου 2009-2012, ψήφισε ΟΜΟΦΩΝΩΣ τον νόμο 4065/9.4.12 για τον αναδρομικό έλεγχο, από το 1974 μέχρι το 2012, της οικονομικής κατάστασης όσων διετέλεσαν πρωθυπουργοί, υπουργοί και αρχηγοί κομμάτων.

Η εφαρμογή του νόμου αυτού και ο στιγματισμός όσων δεν τίμησαν την αποστολή τους και την εντολή του λαού, θ' αποτελούσε ηχηρό μήνυμα σε όλη την κλίμακα των κρατικών λειτουργών και την κοινωνία. Δυστυχώς, ο νόμος 4065/12, ύστερα από αλλεπάλληλες, ύποπτες το λιγότερο, τροποποιήσεις του από την κυβέρνηση Σαμαρά- Βενιζέλου, υπονομεύτηκε και τελικά έπαυσε να ισχύει, στις 31.12.2014. Ταυτοχρόνως, έληξε και η θητεία της επιτροπής που συγκροτήθηκε για τον έλεγχο αυτόν, χωρίς να ολοκληρώσει ουσιαστικά το έργο της, αφού περιορίστηκε στην αντιπαραβολή του περιεχομένου των δηλώσεων "πόθεν έσχες" και των αντίστοιχων παραστατικών, χωρίς ν' ανοίξουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί και ν' αναζητηθούν, σύμφωνα με το νόμο, οποιαδήποτε άλλα στοιχεία, όπως μαρτυρίες, ορισμός πραγματογνωμώνων κ.ά., όπως επέμειναν πολλά μέλη της επιτροπής. Μάλιστα, ένα μέλος, Αρεοπαγίτης, τιμωρήθηκε για την επιμονή της αυτή. Εξαιρέθηκε δυο φορές από την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου από τις κρίσεις προαγωγών Αρεοπαγιτών σε αντιπροέδρους του Α.Π. και στη συνέχεια, δυο φορές από την κυβέρνηση Τσίπρα -Καμμένου και παραμένει στην πρώτη θέση της επετηρίδας μέχρις της συνταξιοδότησής της!

Ο πρωθυπουργός, κ. Τσίπρας, ως αρχηγός της Αντιπολίτευσης, είχε δεσμευθεί ότι, αναλαμβάνοντας τη διακυβέρνηση της χώρας, θα επανέφερε αναδρομικώς σε ισχύ, τον νόμο 4065/12, από 1.1 2015.

Μέχρι τώρα, ουδέν έπραξε και κωφεύει σε κάθε υπενθύμιση της δέσμευσής του αυτής.

Ενώ, θα ανέμενε κανείς και το οφείλει ο κ. Τσίπρας, να επεκτείνει την εφαρμογή του νόμου και σε όσα πρόσωπα ανέλαβαν τα ανωτέρω αξιώματα, μετά το 2012, δηλαδή στις βουλευτικές περιόδους από

1 Ιανουαρίου- 25 Σεπτεμβρίου 2015 και την παρούσα, από 25 Σεπτεμβρίου 2015 κ.ε Βέβαια, το πρωθυπουργοκεντρικό" μας σύστημα δεν εμποδίζει όσα κόμματα ή βουλευτές επιθυμούν "να ξεκαθαρίσει η ήρα από το σιτάρι"

και να ικανοποιηθεί η δικαιολογημένη αυτή αξίωση του λαού, να προχωρήσουν στην κατάθεση νέας πρότασης νόμου με ένα και μόνον

άρθρο: "Επανέρχεται σε ισχύ, από 1.1.2015 ο νόμος 4065/12 και επεκτείνεται η εφαρμογή του και στα πρόσωπα που ανέλαβαν μέχρι σήμερα τα προβλεπόμενα στο άρθρο 1 του νόμου αυτού αξιώματα".

Καλούνται, λοιπόν, τόσο η κυβέρνηση, όσο και η αξιωματική αντιπολίτευση και τα άλλα κόμματα, και καθένα από τα μέλη του Κοινοβουλίου, να κάνουν το αυτονόητο.

Να αποκαθάρουν εαυτούς και αλλήλους από τη μομφή που, όσο άδικη κι αν τη θεωρούν, δεν έχουν δικαίωμα να συνεχίζουν ν' αγνοούν την κοινή βοή.

Επιβάλλεται η έρευνα, πέραν των αστείων δηλώσεων "πόθεν έσχες" - κανείς εγκληματίας δε δηλώνει το προϊόν του εγκλήματός του- των τραπεζικών λογαριασμών όλων και διαχρονικώς, στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Αλλιώς, η φασιστική λογική "όλοι είναι ίδιοι", θα παγιωθεί με καταστροφικές συνέπειες για την Πατρίδα και τη Δημοκρατία μας.


Απόστολος Χρ. Κακλαμάνης
πρ. Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *