Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Τετάρτη 22 Απριλίου 2015

Η Περιφερειάρχης στο Πανεπιστήμιο Πρίνστον Τεράστιες οι προοπτικές του νέου υποδείγματος εξουσίας στην Περιφέρεια





 Την Τρίτη, 21 Απριλίου 2015, η Περιφερειάρχης Ρένα Δούρου, μετείχε στο πρόγραμμα διαλέξεων "Signature Lectures" στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον με ομιλία της με τίτλο: "Ένα νέο πρόσωπο για την Ελλάδα. Τι διαφορά μπορεί να φέρει μια γυναίκα;" Στην ομιλία της η Περιφερειάρχης τόνισε μεταξύ άλλων:

  •    (Αναφερόμενη στις εκλογές του Μαίου 2014 και την επικράτηση της "Δύναμης Ζωής"): Αυτό δεν είναι το τέλος της ιστορίας. Είναι μόνο η αρχή.

  •    Στην περίπτωση της ελληνικής πολιτικής σκηνής, η δική μου περίπτωση υπερβαίνει το θέμα του φύλου. Έχει να κάνει με την ευρύτερη μετάλλαξη της ελληνικής κοινωνίας, η οποία είναι σήμερα σε εξέλιξη. Αυτή η μετάλλαξη αφορά, πέρα από την πιεστική ανθρωπιστική κρίση και τη δημιουργία ενός νέου μοντέλου ανάπτυξης με αξιοπρεπή απασχόληση, το πρόβλημα της αξιοπιστίας της πολιτικής.

  • Οι δύο προϋποθέσεις, δηλαδή το κοινωνικό πλαίσιο και η ειδική χρονική περίοδος, παίζουν σήμερα καθοριστικό ρόλο στην Ελλάδα και στην περίπτωση της Περιφέρειας Αττικής. Έτσι, η αλλαγή στην κορυφή της Περιφέρειας, εμπεριέχει ένα νέο νόημα για δύο λόγους: λόγω της χρονικής συγκυρας και λόγω της πολιτικής της σημασίας. Σηματοδότησε την ανάγκη για μία πραγματική "κάθαρση". Για μια βαθιά πολιτική αλλαγή. Και για μια νέα αρχή. Σηματοδότησε την καθαρή βούληση του λαού να κάνει διαφορετικά τα πράγματα, φέρνοντας στην κορυφή της πιο σημαντικής περιφέρειας της χώρας, για πρώτη φορά, μια νέα, αριστερή γυναίκα. Με την έννοια αυτή, η διαφορά μπορεί να γίνει αντιληπτή από τις δυνάμεις που υποστηρίζουν μια υποψηφιότητα. Από τη βούλησή τους να πάρουν οι ίδιες τις κατάλληλες πρωτοβουλίες για να προχωρήσουν σε μια αλλαγή κεφαλαιώδους σημασίας. Μία αλλαγή από κάτω προς τα επάνω και όχι με άνωθεν επιβολή από την κυβέρνηση, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα. Έτσι, αισθάνομαι τη θητεία μου στην Περιφέρεια όχι ως εξαίρεση αλλά ως πρόκληση.

  •  Η δουλειά μας στοχεύει στο να κάνουμε την Αττική έναν σοβαρό, παγκόσμιο παίκτη, σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Η Αττική έχει τη δυνατότητα να δράσει ως παγκόσμιος παίκτης χάρη στη μοναδική της ιστορία και τον πλούσιο πολιτισμό της αλλά επίσης χάρη στο μέλλον της. Χάρη στις τεράστιες προοπτικές του νέου υποδείγματος εξουσίας που προωθούμε στην Περιφέρεια.

  • Το διακύβευμα είναι υψηλό και δεν υπάρχει μαγική λύση η οποία θα διασφαλίζει την επιτυχία του νέου υποδείγματος εξουσίας. Οφείλουμε όμως στο λαό μας να αγωνιστούμε για το σκοπό αυτόν. Ακόμη κι αν χρόνος περνά γρήγορα. Για αυτό πρέπει να δράσουμε επειγόντως. Και τούτο μου φέρνει στο νου μια ιστορία σχετικά με τον μεγάλο γάλλο στρατάρχη Λιοτέ, που κάποτε ζήτησε από τον κηπουρό του να φυτέψει ένα δένδρο. Ο κηπουρός αντέτεινε ότι το δέντρο θα είχε αργή ανάπτυξη και δεν θα έφθανε σε ωρίμανση προτού περάσει ένας αιώνας. Τότε ο Lyautey τού απάντησε: «Στην περίπτωση αυτή, δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Φύτεψέ το σήμερα το απόγευμα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου