Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Κυριακή 16 Μαΐου 2010

Miles Davis - Κind of Βlue


Τον Μάρτιο του 1959 καμιά δεκαριά άνθρωποι περνούν την πόρτα μιας παλιάς ορθόδοξης εκκλησίας στην 30ή οδό του Μανχάταν. Είναι το στούντιο ηχογράφησης, το περίφημο 30th Street Studio. Η ακουστική είναι εκπληκτική. Η φυσική αντήχηση και η πανταχού παρουσία του ξύλου εγγυώνται τόσο τη θέρμη όσο και την καθαρότητα του ήχου. Τα μικρόφωνα στήνονται προς τα πάνω για να συλλάβουν τον ήχο στον χώρο. Εκεί μέσα διαδραματίστηκε μία από τις πιο σημαντικές μουσικές πράξεις στην ιστορία της τζαζ. Για πολλούς η πιο ολοκληρωμένη. Εκεί γεννήθηκε το «Κind of Βlue».


Διαχρονικά μοντέρνο χαρακτηρίζεται ως «αριστούργημα», το KIND OF BLUE παραμένει ακόμα και τώρα τόσο δυνατό όσο υπήρξε τις μέρες του 1959 που ο θρύλος της τζαζ Miles Davis βρέθηκε με το φημισμένο σεξτέτο του: οι σαξοφωνίστες John Coltrane και Cannonball Adderley, οι πιανίστες Bill Evans και Wynton Kelly, ο μπασίστας Paul Chambers και ο ντράμερ Jimmy Cobb ο οποίος είναι και ο μόνος εν ζωή.

«Τη μουσική του «Κind Οf Βlue» δεν την έγραψα σε παρτιτούρες. Έφερνα μόνο κάτι προσχέδια γιατί ήθελα οι μουσικοί να βγάλουν όλον τον αυθορμητισμό στο παίξιμό τους, όπως είχα δει να γίνεται στα αφρικάνικα μπαλέτα ανάμεσα στους χορευτές, τους τυμπανιστές και στον τύπο που έπαιζε καλίμπα» («Μάιλς αυτοβιογραφία»)


Στις κριτικές αναφέρεται ως ορόσημο του στυλ, ισότιμο με ηχογραφήσεις όπως το Hot Fives του Louis Armstrong και τα bebop κουιντέτα του Charlie Parker. Οι μουσικοί παραδέχονται την επιρροή του και έχουν ηχογραφήσει εκατοντάδες εκδοχές της μουσικής αυτού του άλμπουμ. Ακόμα, με ένα τρόπο που θα έκανε τον Miles Davis να χαμογελάσει,

το άλμπουμ δεν ανήκει πλέον αποκλειστικά σε έναν περιορισμένο μουσικό κύκλο. Για πολλούς ακροατές πρόκειται απλά για υπέροχη μουσική, όχι μόνο υπέροχη τζαζ.

Τα ακριβή νούμερα των πωλήσεων των δίσκου αμφισβητούνται, το «Kind of Blue» αναφέρεται σαν το πρώτο σε πωλήσεις άλμπουμ του Miles Davis και σαν ο δίσκος τζαζ με τις μεγαλύτερες πωλήσεις όλων των εποχών. Χαρακτηρίζεται επίσης σαν το καλύτερο άλμπουμ μουσικής τζαζ όλων των εποχών και κατατάσσεται στην (ή κοντά στην) κορυφή της λίστας των καλύτερων άλμπουμ όλων των ειδών της μουσικής, ενώ αναγνωρίζεται από όλους τους μουσικόφιλους (της ροκ, της κλασικής, της τζαζ κ.λ.π. μουσικής) σαν ένα παγκόσμιο αριστούργημα.

1. «So What»  Miles Davis


2. «Freddie Freeloader»  Miles Davis


3. «Blue in Green»  Miles Davis & Bill Evans

4. «All Blues»  Miles Davis


5. «Flamenco Sketches»  Miles Davis & Bill Evans


Τα Καλύτερα Μουσικά Alboums όλων των Εποχών από τον Γιώργο Καραμπιπέρη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου