Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Κυριακή 16 Μαΐου 2010

Εμπορικό κέντρο της πόλης μας. «Μια Αγορά Αργοπεθαίνει» του Πέτρου Αναστασιάδη, Δημοτικού Σύμβουλου

Η εικόνα που παρουσιάζει το εμπορικό κέντρο του Χαλανδρίου, μόνο ως απογοητευτική θα μπορούσε να χαρακτηριστεί. Η εμπορική κίνηση έχει μειωθεί αισθητά, πολλές επιχειρήσεις κλείνουν και μεγάλος αριθμός καταστημάτων μένουν ξενοίκιαστα. Η σημερινή κατάσταση είναι αποτέλεσμα πολιτικών που ασκήθηκαν και ασκούνται τόσο από τις Κυβερνήσεις όσο και από τις Δημοτικές αρχές.


Η κρίση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι αναπόφευκτη, όταν συγκεκριμένες πολιτικές εδώ και χρόνια:

- Δίνουν απλόχερα προνόμια και κίνητρα που ισχυροποιούν τους μονοπωλιακούς ομίλους.

- Αυξάνουν συνεχώς τα λειτουργικά έξοδα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

- Μειώνουν διαρκώς την η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών.

Αποκορύφωμα είναι οι τελευταίοι μήνες, όπου στο όνομα της καπιταλιστικής κρίσης λαμβάνονται μέτρα ( πχ φοροαφαίμαξη μικροεπαγγελματιών) που ουσιαστικά οδηγούν στον «θάνατο» των μικρομεσαίων επιχειρήσεων προς όφελος των μεγάλων αλυσίδων καταστημάτων.

Μέσα σε αυτό το αρνητικό περιβάλλον, καθήκον μιας φιλολαϊκής δημοτικής αρχής θα ήταν η υπεράσπιση των συμφερόντων των μικρομεσαίων και των αδυνάτων.

Η Διοίκηση του κ. Ζαφειρόπουλου, ενώ με βασικές πολιτικές αποφάσεις στρώνει το δρόμο στις μεγάλες επιχειρήσεις, στις υπεραγορές και στα εμπορικά κέντρα, ισχυρίζεται ότι νοιάζεται για τα συμφέροντα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που αποτελούν και τη συντριπτική πλειοψηφία του εμπορικού κέντρου της πόλης μας

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η στάση της Διοίκησης αλλά και της παράταξης του κ. Ανδρεόπουλου στην κατάρτιση του πολεοδομικού σχεδίου για την ένταξη της περιοχής στην Δουκ. Πλακεντίας, όπου ψήφισαν τέσσερα πολεοδομικά τετράγωνα για εμπορικό κέντρο. Δεν μπορεί από την μια να ισχυρίζεσαι (ορθά) ότι μια από τις βασικές αιτίες τις κρίσης στα καταστήματα του Χαλανδρίου οφείλεται στα μεγάλα εμπορικά κέντρα (πχ ΜΑLL) και από την άλλη να ανοίγεις το δρόμο για μελλοντική κατασκευή ενός τέτοιου μέσα στην πόλη. Η παράταξη μας ΧΑΛΑΝΔΡΙ – ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ πρότεινε και ψήφισε την ύπαρξη του ελάχιστου προβλεπόμενου χώρου, αυτή του ενός οικοδομικού τετραγώνου, θέλοντας να θωρακιστεί η πόλη μας έναντι πιθανών μελλοντικών αρνητικών για αυτή σχεδιασμών.

Παράλληλα δεν μπορεί να ισχυρίζεσαι ότι ενδιαφέρεσαι για τις μικρές επιχειρήσεις και καταστήματα και από την άλλη να επιτρέπεις και να διευκολύνεις παράνομες λειτουργίες υπεραγορών (super market).

Τα forum επιχειρηματικότητας και τα μνημόνια συνεργασίας με τράπεζες στα οποία επιδίδεται η σημερινή Διοίκηση ευνοούν συγκεκριμένες σκοπιμότητες Τι συνεργασία και προς όφελος ποιου, μπορεί να υπάρχει με τους «σύγχρονους τοκογλύφους» και πως μια μικρομεσαία επιχείρηση μπορεί να βγει ισχυρή μέσα από αυτή;

Η παράταξη μας υποστηρίζει αιτήματα που αποσκοπούν στην ανακούφιση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και εναντιώνονται στην πολιτική της βίαιης συρρίκνωσής τους. Προβάλλει στόχους πάλης που ανταποκρίνονται στις ανάγκες αυτών. Μερικοί από τους στόχους αυτούς είναι:

• ΟΧΙ στην απελευθέρωση του ωραρίου - Συνεχές-υποχρεωτικό ωράριο των καταστημάτων έως 48 ώρες τη βδομάδα με τρία απογεύματα κλειστά - 7ωρο, 5ήμερο, 35ωρο για τους εργαζόμενους - Κυριακή υποχρεωτική αργία.

• Κάθε αυτοαπασχολούμενος -μικρός ΕΒΕ να φορολογείται με βάση τα καθαρά του έσοδα (κέρδη), τα οποία προκύπτουν από την αφαίρεση των εξόδων από τα έσοδά του, όπως αυτά προκύπτουν από τα παραστατικά στοιχεία και τα οποία καταχωρούνται στα βιβλία του και είναι υποχρεωτικά για όλες τις αγοραπωλησίες και τα άλλα έξοδα (ενοίκιο, φως, τηλέφωνο, κλπ.)

• Κατάργηση της διαδικασίας περαίωσης και συνάφειας.

• Κατάργηση της έμμεσης φορολογίας στα αναγκαία είδη λαϊκής κατανάλωσης.

• Φορολογικές ελαφρύνσεις για τα πρώτα τουλάχιστον πέντε χρόνια από την έναρξη της λειτουργίας της μικρής επιχείρησης. Παροχή αφορολόγητου ποσού για τον εκσυγχρονισμό της μικρής επιχείρησης.

• Κατάργηση των δημοτικών φόρων.

• Κατάργηση όλων των νόμων -ρυθμίσεων που επιτρέπουν την καταλήστευση από τις τράπεζες (πανωτόκια, ανατοκισμός, κλπ.).

• Τα επιτόκια δανεισμού να μην υπερβαίνουν το ύψος του πληθωρισμού. Ειδικό χρηματοδοτικό καθεστώς που επιβάλλει όριο στα επιτόκια δανεισμού για υποδομές, εκσυγχρονισμό.

Σε τοπικό επίπεδο και με βάση την υφιστάμενη κατάσταση, η στήριξη της αγοράς της πόλης μας, μπορεί να γίνει μόνο μέσω μιας αγωνιστικής Δημοτικής Αρχής που θα:

• Στρατεύεται με τα δίκαια αιτήματα των Δημοτών της έναντι της κεντρικής εξουσίας.

• Αντιμετωπίζει ουσιαστικά το φαινόμενο λειτουργίας υπεραγορών στην πόλη μας.

• Απαιτήσει την διέλευση του ΜΕΤΡΟ από το κέντρο της πόλης και την ύπαρξη σταθμού σε αυτό.

• Εξασφαλίσει χώρους στάθμευσης.

• Απαιτήσει την ανάπτυξη των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και θα αναπτύξει την Δημοτική Συγκοινωνία ώστε να διευκολυνθεί η πρόσβαση στο κέντρο της πόλης.

Η διάσωση του εμπορικού κέντρου της πόλης μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από πολιτικές που στόχο έχουν την ουσιαστική υπεράσπιση των συμφερόντων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Η παράταξη μας ΧΑΛΑΝΔΡΙ – ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ με τα τόσα χρόνια παρουσίας και δράσης έχει αποδείξει ότι είναι αυτή που μπορεί παίξει ουσιαστικό ρόλο στην ανατροπή της υφιστάμενης κατάστασης.

Για την παράταξη Αγωνιστική Πορεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου