Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Κυριακή 16 Μαΐου 2010

Συρμοί ποιότητας


Οι υποδομές αποτελούν την αναγκαία και ικανή συνθήκη για την επίτευξη ενός καλύτερου βιοτικού επιπέδου. Τα τελευταία έτη, ως πολίτες έχουμε γίνει θιασώτες μιας αισθητής βελτίωσης των υποδομών στην χώρα μας και ιδιαίτερα στην Αθήνα. Τρανό παράδειγμα το ΜΕΤΡΟ, του οποίου τα προσφερόμενα κοινωνικά και ατομικά οφέλη είναι άμεσα και έμμεσα, ενισχύοντας σημαντικά την ποιότητα ζωής μας. Συνεπώς η επέκταση του δικτύου είναι βασική προτεραιότητα και τυχόν καθυστερήσεις επιζήμιες για το κοινωνικό σύνολο.

Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι το ΜΕΤΡΟ, ως έργο, αποτελεί μια αποτελεσματική παρέμβαση. Αυτό συμβαίνει γιατί το δίκτυο του ΜΕΤΡΟ προσφέρει σημαντικά πρωτογενή, άμεσα οφέλη τόσο σε ατομικό όσο και κοινωνικό επίπεδο. Τα κυριότερα είναι τα  ακόλουθα:

Η δυνατότητα για μετακινήσεις με υψηλή ταχύτητα, ασφάλεια, ακρίβεια, σχετική άνεση και εξυπηρέτηση για μέσο μαζικής μεταφοράς. Η αποσυμφόρηση του κυκλοφοριακού φόρτου με ταυτόχρονη εξασφάλιση δύο πολύτιμων αγαθών, του χρόνου και της καλύτερης ψυχολογίας των πολιτών. Η θετική συμβολή του δικτύου στον τουρισμό και την οικονομία της πρωτεύουσας, μέσω κυρίως της διευκόλυνσης των μετακινήσεων των πολιτών και επισκεπτών, της έκθεσης διαφόρων αρχαιοτήτων και ιστορικών σημείων και των λοιπών παρεμβάσεων και της σύνδεσης τον βασικών οικονομικών, εμπορικών, τουριστικών και πολιτιστικών πόλων της πρωτεύουσας. Αγαθά, τα οποία είναι αναγκαία στους πολίτες για αποδοτικότερη σκέψη ,αποτελεσματικότερη εργασία, δημιουργία και χαρά στη ζωή τους.

Τα έμμεσα οφέλη της ΜΕΤΡΟ είναι επίσης σημαντικά. Η χρήση της υποδομής αυτής έχει ενδυναμώσει αξίες, οι οποίες ορίζουν την ποιότητα ζωής, όπως:

Η ενδυνάμωση μιας συμπεριφοράς ευγένειας και σεβασμού, στην οποία σταδιακά προσαρμόζονται οι πολίτες και την οποία μάλλον επιτάσσει η γενικότερη κουλτούρα μέσα στους συρμούς αλλά και στους σταθμούς.

Η ικανοποιητική καθαριότητα και δημόσια ασφάλεια του δικτύου, συρμών και σταθμών. Άλλωστε είναι κοινώς αποδεκτό ότι το ΜΕΤΡΟ αποτελεί υπόδειγμα καθαριότητας και ασφαλούς παραμονής και μετακίνησης για δημόσια υποδομή τις τελευταίες δεκαετίες στην Ελλάδα.

Η προώθηση κοινωνικών και πολιτιστικών πρωτοβουλιών όπως εκθέσεις, συναυλίες, ενημέρωση, και παρουσιάσεις. Χωρίς αμφιβολία η υποδομή του ΜΕΤΡΟ είναι και υποδομή πολιτισμού.

Ειδικότερα στον δήμο μας του Χαλανδρίου μπορούμε να υπερηφανευόμαστε για την εγκατάσταση και λειτουργία 4 σταθμών ΜΕΤΡΟ και ενός που σύντομα θα δοθεί σε λειτουργία. Υποδομές που έχουν ήδη προσφέρει τα ουσιαστικά πλεονεκτήματα που ήδη αναφέρθηκαν παραπάνω. Ταυτόχρονα όμως έχουν επιτρέψει και την δημιουργία καινοτόμων έργων όπως το ΚΕΠ στο σταθμό

Χαλανδρίου, το οποίο πραγματικά έχει αποτελέσει ανάσα για την εξυπηρέτηση των πολιτών. Ενώ και η πρόσβαση στο κέντρο της πόλης μας γίνεται όλο και πιο εφικτή μέσω του δικτύου του γραμμών Λεωφορείου. Αυτή είναι και μια δράση που πρέπει να συνεχιστεί με δεδομένο ότι από το νέο σταθμό της οδού Αγίας Παρασκευής το κέντρο θα είναι προσβάσιμο σε 5 λεπτά με τοπικό λεωφορείο και 10-12 με περπάτημα!

Ως πολίτης, ο οποίος χρησιμοποιώ ευρέως το ΜΕΤΡΟ και νιώθω υπερήφανος για την υποδομή αυτή. Συναίσθημα που από έρευνες χαρακτηρίζει την σημαντική πλειονότητα των πολιτών.

Μοναδικές παραφωνίες, οι οποίες πρέπει να βελτιωθούν άμεσα είναι η έλλειψη ικανών χώρων στάθμευσης και η απαγόρευση των χώρων WC.

Σε κάθε περίπτωση, οι πολίτες τόσο του Χαλανδρίου όσο και γενικότερα δείχνουν ότι αντιλαμβάνονται πως πρόκειται για μια ουσιαστική παρέμβαση τομή για την Αθήνα και του δήμους της Αττικής. Τα άμεσα και έμμεσα οφέλη τελικά είναι μεγαλύτερα από τα κόστη, δημιουργώντας ένα θετικό ισοζύγιο με πρωτεύουσα επιρροή στην ποιότητα ζωής μας. Η επέκταση του δικτύου σωστά έχει θεωρηθεί σημαίνουσα και πρώτης προτεραιότητας. Άλλωστε κάθε νέος σταθμός, κάθε νέα επέκταση και η αξιοποίηση του όπως στην περίπτωση του σταθμού Χαλανδρίου οδηγεί ουσιαστικά στην ενδυνάμωση της ίδιας της ποιότητας ζωής μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου