Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Κυριακή 16 Μαΐου 2010

Παράνομες οι κάμερες στη ρεματιά ; από την Αντίσταση με τους Πολίτες

Βγήκε η απόφαση της αρχής δεδομένων για τις κάμερες στην ρεματιά.


Ο δήμος δεν έχει ούτε μπορεί να αποκτήσει άδεια για την εγκατάστασή τους

Τα φίλτρα δεν εξασφαλίζουν τα προσωπικά δεδομένα

Πριν από λίγο έφτασε στα χέρια μας η απόφαση της αρχής προστασίας προσωπικών δεδομένων στην οποία είχε προσφύγει ο σύλλογος της ρεματιάς σχετικά με τις κάμερες στο ρέμα.

Η απόφαση αποτελεί κόλαφο για τον κ δήμαρχο και την πλειοψηφία του δημοτικού μας συμβουλίου μιας και επιβεβαιώνει ότι δεν έχει παραχωρηθεί άδεια για το σύστημα όπως ορίζεται στο νόμο.

Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι: « Συνεπώς, εφόσον δεν υπάρχει τέτοια ειδική διάταξη, η επεξεργασία αυτή δεν επιτρέπεται και η γνωστοποίησή σας τίθεται στο αρχείο».

Ακόμη επιβεβαιώνεται η άποψη που δημοσίως εκφράσαμε ότι η τοποθέτηση του συστήματος στον βαθμό που επιτρέπει με οποιονδήποτε τρόπο την καταγραφή και επεξεργασία στοιχεία των προσώπων που επισκέπτονται την ρεματιά είναι παράνομη.

Η αρχή αναφέρει ότι: «Τα δεδομένα εικόνας αποτελούν προσωπικά δεδομένα στο βαθμό που τα άτομα που περιέχονται σε αυτά είναι δυνατό να προσδιοριστούν. Από την επεξεργασία που πραγματοποιείται είναι φανερό ότι τα δεδομένα είναι δυνατό να χρησιμοποιηθούν για την αναγνώριση προσώπων, έστω και κατόπιν της διαδικασίας που προβλέπεται για την άρση του φίλτρου κάλυψης. Για να μπορεί Δημόσια Αρχή να εκτελεί τέτοια επεξεργασία πρέπει η σχετική αρμοδιότητα να προβλέπεται ειδικώς από νομοθετική ή κανονιστική διάταξη, η οποία πρέπει, μεταξύ άλλων, να προσδιορίζει το σκοπό της επεξεργασίας (βλέπε και απόφαση 77/2009 της Αρχής)».

Τέλος καλείται η δημοτική αρχή να λάβει κάθε αναγκαίο μέτρο ώστε:

«… να μην είναι δυνατή η αναγνώριση προσώπων από τις εικόνες που λαμβάνονται από τις κάμερες του κλειστού κυκλώματος».

Είναι φανερό ότι οι τελευταίες εξελίξεις αφήνουν απολύτως εκτεθειμένο τον κ Δήμαρχο και τις φαεινές του ιδέες που απειλούν να μετατρέψουν τους κατοίκους της πόλης μας σε ακούσιους πρωταγωνιστές ενός γιγάντιου big brother.

Όπως αναφέραμε και σε πρόσφατο άρθρο στo www.stasi.gr ,στην εφημ φλυαρία (Νοέμβριος 2009) και στην Αμαρυσία οι πρωτοβουλίες του κ Ζαφειρόπουλου δεν είναι άσχετες με ένα γενικότερο κλίμα οπισθοδρόμησης, την ώρα που κάμερες πάνω από τα κεφάλια όλων παρακολουθούν κάθε μας κίνηση. Η τοποθέτηση των καμερών στην ρεματιά σε έναν χώρο όπου καθημερινά επισκέπτονται δεκάδες συμπολίτες μας με τα παιδιά τους και αναπτύσσονται ενδιαφέρουσες συλλογικές προσπάθειες όπως της κατάληψης Πραπόπουλου -δεν είναι τίποτε άλλο από την αρχή μιας γενικευμένης προσπάθειας παρακολούθησης.

Μιας προσπάθειας η οποία χρησιμοποιώντας διάφορα προσχήματα, από την διαχείριση της κυκλοφορίας ως την βία στα γήπεδα, και από τα επεισόδια σε πορείες ως την πυροπροστασία, έχει ως πραγματικό και μόνο στόχο την επιτήρηση και των έλεγχο των πολιτών. Στην χώρα μας η ιστορία ξεκίνησε με τους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2004 οι οποίοι -μεταξύ των άλλων δεινών- μας άφησαν, τόσο μια κληρονομιά χιλιάδων καμερών αλλά και μια επικίνδυνη ιδεολογική οπτική σύμφωνα με την οποία ο φιλήσυχος πολίτης δεν έχει να φοβηθεί τίποτε από την χρήση τους αφού ο ίδιος δεν παρανομεί. Ακριβώς όπως και στην χούντα δηλαδή που ο φιλήσυχος πολίτης δεν ενδιαφερόταν για το φακέλωμα και τις διώξεις των διπλανών του…

Αν αυτές οι λογικές επικρατήσουν, οι επόμενες γενιές θα μεγαλώσουν χωρίς καμία αίσθηση ιδιωτικότητας, απολύτως εξοικειωμένες με την έννοια της παρακολούθησης.

Θα το επιτρέψουμε;

Σίμος Ρούσσος, μέλος της αντίΣΤαΣΗΣ με τους πολίτες του Χαλανδρίου.

ΥΓ είναι χαρακτηριστικό ότι η γνωστοποίηση του δήμου προς την αρχή έγινε στις 18/1/2010 ,μετά την αναφορά του συλλόγου της ρεματιάς από τις 16/12,μετά τα δημοσιεύματα της ελευθεροτυπίας της 2/1/2010 και μετά την παρέμβαση της αντίστασης με τους πολίτες στο δημοτικό συμβούλιο. Και όλα αυτά ενώ η ανακοίνωση για την τοποθέτηση των καμερών είχε γίνει από τις 26/11/2009,πράγμα που αποδεικνύει ότι ουδεμία άδεια είχε ζητηθεί πριν την τοποθέτηση όπως ορίζει ο νόμος…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου