Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Κυριακή 16 Μαΐου 2010

Οδηγός Συμβουλών για την Περίοδο της Κρίσης

1) Ψωνίζετε ελληνικά προϊόντα, όταν μπείτε στο σουπερμάρκετ δοκιμάστε μια φορά να ψωνίσετε είδη που έχουν στην ετικέτα τους ελληνική προέλευση, βοηθάτε στο να επιβιώσουν οι ντόπιες εταιρείες και να μην κλείσουν η αναγκαστούν να φύγουν για τη Βουλγαρία. Εκτός αυτού τα χρήματα που δώσατε θα κινηθούν μέσα στην ελληνική αγορά που χρειάζεται ανάσες. Στερηθείτε για λίγο τις αγαπημένες σας ξένες μάρκες γιατί αυτή η κίνηση τονώνει την ελληνική οικονομία σε μια δύσκολη περίοδο και είναι προς το δικό σας συμφέρον. Μην σας ξεγελούν οι ελληνικές ονομασίες, τσεκάρετε την χώρα προέλευσης διπλά στο μπραντ νειμ της ετικέτας. Υπάρχει λόγος να ψωνίζουμε τουρκικά όσπρια, κινέζικα φασολάκια, ινδικό ρύζι, ισραηλινά πορτοκάλια, χιλιανά κρασιά, τυριά από οπουδήποτε πλην Ελλάδας; Για να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος του προβλήματος έχουμε φτάσει στο σημείο να τρώμε εισαγόμενες φακές σε ποσοστό 92% και ρεβίθια σε ποσοστό 69%. Ναι αλλά κάμποσα είδη θα αντείπει κάποιος είναι φτηνότερα από τα δικά μας, αυτό δεν είναι έτσι απαραίτητα καθότι αν ψάξουμε λίγο περισσότερο θα εντοπίσουμε ελληνικά προϊόντα σε εξίσου ανταγωνιστικές τιμές, κι αν είναι ελαφρά μεγαλύτερες ας ξέρουμε ότι ένα μεγάλο μέρος του συνόλου των χρημάτων που θα δώσουμε θα επιστρέψει στην τσέπη μας με αρκετούς τρόπους, αφήστε που έτσι κι αλλιώς τουλάχιστον στα γεωργικά είδη και στα τρόφιμα τα ελληνικά είναι καλύτερης ποιότητας. Δεν είναι θέμα εθνικού εγωισμού μια τέτοια κίνηση, είναι θέμα επιβίωσης.


2) Ψωνίστε στην τοπική αγορά του Χαλανδρίου. Ήδη ένα μεγάλο ποσοστό της αγοράς της πόλης μας έχει ρίξει αρκετά τις τιμές. Είναι άσχημο να περπατάς σε κεντρικούς δρόμους της πόλης και να βλέπεις μαγαζιά κλειστά και άδειες βιτρίνες με τους λογαριασμούς σφηνωμένους κάτω από την πόρτα. Δεν έχει νόημα να ψωνίζουν οι Χαλανδραίοι στο κέντρο της Αθήνας η σε γειτονικούς δήμους ούτε σε θέμα ποικιλίας, ούτε σε θέμα των χαμηλότερων τιμών πια, ας σκεφτούμε τοπικά σʼ αυτή τη φάση και ας στηρίξουμε τα μαγαζιά της γειτονιάς μας.

3) Μην δίνετε βάση σε όσους διασπείρουν ειδήσεις τύπου ότι στο Νομισματοκοπείο τυπώνουν ξανά χαρτονομίσματα σε δραχμές ώστε να είναι έτοιμοι στην περίπτωση που αναγκαστούμε να βγούμε εκτός ΕΕ. Η ότι πρέπει να αποσύρετε τις καταθέσεις σας γιατί θα τις χάσετε, ότι τάχα οι τράπεζες θα αδυνατούν να αποπληρώσουν τους καταθέτες τους μετά από λίγο καιρό. Μην ακούτε τερατωδίες, μην τις πιστεύετε και μην τις αναπαράγετε. Περνάμε μια δύσκολη κρίση αλλά δεν ήρθε το τέλος του κόσμου. Δεν είναι μόνο η Ελλάδα σʼ αυτή τη δύσκολη θέση, ούτε μόνο η Ιταλία με την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία. Βαθύτατο πρόβλημα και μεγάλο έλλειμμα έχει και η Αμερική με την Αγγλία. Αναγκαστικά λοιπόν θα γίνουν διορθωτικές κινήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο κάποια στιγμή.

4) Πτώχευση σε επίπεδο κράτους δεν σημαίνει παύση πληρωμών και συντάξεων, σημαίνει απλά αδυναμία καταβολής των τόκων των δανείων τα οποία το επιβαρύνουν. Ας μην πανικοβαλλόμαστε ακούγοντας σενάρια για πτώχευση, στην περίπτωση αυτή οι μόνοι που χάνουν άμεσα είναι όσοι μας έχουν δανείσει, δεν θα χάσει ο υπάλληλος το μισθό του ούτε η γιαγιά τη σύνταξη της. Πέραν τούτου την ΕΕ και κατʼ επέκταση τη δυτική οικονομία δεν τη συμφέρει η πτώχευση της Ελλάδας γιατί κάτι τέτοιο θα λειτουργούσε πιθανότατα σαν ντόμινο και θα έφερνε ένα τσουνάμι πανικού σε όλες τις αγορές.

5) Σαφώς οι άνεργοι και οι χαμηλόμισθοι έχουν αδυναμία να αγοράζουν αγαθά και υπηρεσίες σʼ αυτή τη φάση πέραν των απολύτως απαραίτητων για την επιβίωση τους. Η κρίση στην αγορά δεν οφείλεται τόσο σʼ αυτούς κατά τη γνώμη μου, οφείλεται ότι έχουν τρομάξει από την τρομολαγνεία των ΜΜΕ οι έχοντες και οι κατέχοντες, δηλαδή τα μεσαία και ανώτερα στρώματα. Πολλοί απʼ αυτούς και ειδικά οι μεσαίοι ψωνίζουν σαφώς λιγότερο, κρατώντας λεφτά στην άκρη για την περίπτωση που τα πράγματα γίνουν πολύ χειρότερα. Λάθος γιατί το συμφέρον τους αυτή τη στιγμή είναι τα λεφτά που έτσι κι αλλιώς θα τα ψώνιζαν πέρυσι η πρόπερσι να τα ξαναρίξουν στην αγορά. Η κατανάλωση που θα δημιουργήσουν θα είναι σε όφελος και των ίδιων και της αγοράς και της κοινωνίας. Όσο κυκλοφορεί το χρήμα τόσο σώζουμε την κατάσταση. Αν το κρύβουμε σε σεντούκια η κάτω από παπλώματα βοηθάμε να έρθει μια μέρα που οι εταιρείες θα την κάνουν συνολικά για Ανατολική Ευρώπη και οι Έλληνες θα γίνουν μετανάστες. Ψωνίστε λοιπόν άφοβα όσοι μπορείτε, περισσότερο από ποτέ αυτή η κίνηση θα έχει θετικό αντίκτυπο, ένα μεγάλο μέρος της κρίσης οφείλεται σε ψυχολογικούς λόγους.. Κι αν θέλετε κάντε κι ένα τηλέφωνο στα κανάλια διαμαρτυρόμενοι για το κλίμα τρομοκρατίας των δελτίων ειδήσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου