Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Κυριακή 16 Μαΐου 2010

Απόψεις και Σχόλια για την κατάσταση που επικρατεί στο εμπορικό κέντρο του Χαλανδρίου Συνέντευξη με τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών κ Κώστα Ζαννιδάκη


Κύριε Αντιδήμαρχε ευχαριστούμε για τη επίσκεψη στον χώρο μας και γι’ αυτή τη συνομιλία. Θέλουμε την γνώμη σας για την κατάσταση που επικρατεί στην τοπική αγορά.


Η κρίση είναι στο Χαλάνδρι;

Είναι αλήθεια ότι αρκετά καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος - επιχειρήσεις που έχουν άμεση σχέση με τον Δήμο αφού αδειοδοτούνται από εμάς – έχουν κλείσει το τελευταίο διάστημα, ενώ αρκετές ακόμα δυσκολεύονται αφάνταστα να ανταποκριθούν στις οικονομικές υποχρεώσεις τους απέναντι στον δήμο λόγο της μεγάλης οικονομικής κρίσης η οποία έχει μπει στο πετσί μας και το πορτοφόλι μας και θα ενταθεί με τα νέα φορολογικά μέτρα της κυβέρνησης της χώρας.

Εμείς από την πλευρά της διοίκησης του δήμου πήραμε την πρωτοβουλία να διευκολύνουμε τις τοπικές επιχειρήσεις αλλά και του συνδημότες μας με την ευνοϊκή ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών . Ενδεικτικά ρυθμίζονται

Οι οφειλές από παράνομη στάθμευση που απαλλάσσονται 100% από προσαυξήσεις.

Οι οφειλές από τα τέλη κατάληψης κοιν/στων χώρων μειώνονται κατά 100% ως προς το πρόστιμο και απαλλάσσονται από τις προσαυξήσεις.

Οι οφειλές για τα τέλη διαφημίσεων, καθαριότητας , φωτισμού κέντρων διασκέδασης και παρεπιδημούντων απαλλάσσονται κατά 100% από πρόστιμα και προσαυξήσεις και με πρόσθετες διευκολύνσεις για οφειλές που δεν έχουν βεβαιωθεί ως σήμερα, αλλά και πρόσθετη έκπτωση 10% σε εφ’ άπαξ εξόφληση του υπολοίπου τους.

Οι δόσεις ορίζονται σε 24 μηνιαίες ενώ καθεμιά από αυτές δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 150,00 ευρώ.

Η υποβολή των αιτήσεων και των δηλώσεων προς υπαγωγή στην ρύθμιση ξεκινά στις 9/03/2010 και ως τελική ημερομηνία ορίζεται η 30/04/2010.

Στόχος μας είναι η ανακούφιση των επιχειρήσεων και συνδημοτών μας που πλήττονται από τα κυβερνητικά μέτρα αλλά και να διευκολυνθούμε στην είσπραξη χρημάτων για τον Δήμο, αφού η κρίση στην αγορά έχει δυσμενείς επιπτώσεις και στο ταμείο του Δήμου το οποίο δέχεται εκτός των άλλων και απροειδοποίητες περικοπές και από το κράτος. Σκεφτείτε ότι περιμέναμε 800 εκ. ευρώ από την τακτική επιχορήγηση για τον Μάρτιο και τελικά, χωρίς καμία ενημέρωση πήραμε μόνο 500 εκ. Βέβαια οφείλω να τονίσω ότι χρειάζεται ένα γενικότερο οικονομικό συμμάζεμα αφού όλοι – λίγο πολύ – ζούσαμε για μεγάλο διάστημα πάνω από τις δυνατότητές μας και αυτό πρέπει να σταματήσει.

Κε Ζαννιδάκη πώς επηρεάζεται η αγορά από τις αξίες των ακινήτων στο Χαλάνδρι;

Είναι και αυτός ένας σημαντικός παράγοντας. Οι αξίες των ακινήτων στην πόλη έχουν υπερτιμηθεί και αυτό έχει οδηγήσει και σε παράλογα ενοίκια με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται ακόμα περισσότερο οι επιχειρήσεις.

Η κατάσταση αυτή φοβάμαι ότι θα γίνει δυσμενέστερη, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να υπερφορολογήσει τα ακίνητα.

Η αγορά θα υποστεί βέβαια και νέα πλήγματα από τη μείωση της αγοραστικής δύναμης συμπολιτών μας από τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ που πλήττουν κυρίως τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.

Κύριε Αντιδήμαρχε, εμείς στην Πλατεία επιμένουμε να μεταφέρουμε την συζήτηση στο επίπεδο αυτών που μπορούμε να κάνουμε με τις τοπικές δυνάμεις. Η διοίκηση του δήμου – εκτός από την ρύθμιση πώς χειρίζεται το πρόβλημα;

Νομίζω ότι έχουμε κάνει αρκετά:

- Διατηρούμε τα δημοτικά τέλη σε επίπεδα που θεωρούνται πολύ λογικά σε σχέση με τους γύρω δήμους.

- Υπογράψαμε μνημόνιο συνεργασίας με τον Εμπορικό Σύλλογο ΦΛΥΑ και την Εθνική τράπεζα για να διευκολυνθούν οι τοπικές επιχειρήσεις στις τραπεζικές τους συναλλαγές.

- Κτυπήσαμε το παραεμπόριο με κατασχέσεις εμπορευμάτων παράνομων μικροπωλητών.

- Ιδρύσαμε το 2005 το γραφείο ενημέρωσης Επιχειρήσεων και Καταναλωτή που από το 2008 λειτουργεί και ως γραφείο ανέργων. Είναι το πρώτο που δημιουργήθηκε στην Αττική.

Πέρα της ίδιας της πρωτοποριακότητας του εγχειρήματος, της αποκέντρωσης των υπηρεσιών, και της ανάδειξης σε τοπικό επίπεδο, πλευρών της κοινωνικής και οικονομικής ζωής, που έως τότε ήταν στο περιθώριο, το Γραφείο Ενημέρωσης Καταναλωτών, αποτελεί και πρακτικά αλλά και ηθικά, την προστασία και τη συμπαράσταση της δημοτικής αρχής, σε αυθαιρεσίες που εκδηλώνονται προς τους καταναλωτές.

Επιδιώκει να δημιουργήσει το αίσθημα ότι «ο Δήμος φροντίζει για τους δημότες του και μπορεί να τους βοηθήσει να προστατευθούν».

Και βέβαια το έργο ανάπλασης της πλατείας που πιστεύουμε ότι θα λειτουργήσει καταλυτικά στην βελτίωση του κλίματος της αγοράς στο ιστορικό κέντρο.

Τι άλλο πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει;

Σοβαρό παραμένει το πρόβλημα της στάθμευσης γι’ αυτό ο δήμος επεξεργάστηκε και ήδη έφερε στο δημοτικό συμβούλιο σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης που εκτιμώ ότι θα διευκολύνει πολύ την κατάσταση σε αυτό το μείζον θέμα.

Και οι μόνιμοι κάτοικοι του κέντρου;

Υπάρχει πρόβλεψη για έκδοση κάρτας μονίμου κατοίκου ώστε να μπορούν να χρησιμοποιούν παρκοθετημένες ζώνες.

Ειλικρινά πιστεύω ότι η διοίκηση του δήμου και ο ίδιος ο δήμαρχος κος Ζαφειρόπουλος έχουμε κάνει ό,τι καλύτερο μπορούμε για την τοπική αγορά . Οι παρεμβάσεις μας όμως δεν μπορούν να αλλάξουν το γενικότερο οικονομικό κλίμα που διαμορφώνεται από την εισοδηματική και φορολογική πολιτική της κυβέρνησης που θα επιδεινώσει πολύ το κλίμα στην αγορά.

Με αυτή την ευκαιρία που μου δίνεται θέλω να πληροφορήσω τους αναγνώστες σας ότι η αυτοδιοίκηση αντιδρά συνολικά στις περικοπές των καταβολών της τακτικής επιχορήγησης που γίνονται από την κυβέρνηση και η ΤΕΔΚΝΑ ετοιμάζει συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας αιρετών στην αυτοδιοίκηση, στα Υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών για την Πέμπτη 8 Απριλίου 2010.

Κε Ζαννιδάκη ευχαριστούμε πολύ γι’ αυτή τη συνομιλία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου